Suuline traditsioon - Usk - Vene usk

Vene usk tulnud Paistu umbes jutustaja sünni ajal. Maksud olnud kergemad kui luteri usul. Vene kirikut pidanud riik ülal. Ka mindud vene usku hingemaa lubaduste pärast. Olla ka antud kroonumõisast maid, nt Vana-Tänasilma jaotatud. Sõjasolnud saanud 1½ tiinu, eraisikud saanud 3 tiinu, kes palunud. Asumisajad, mille pikkus maa väärtuse järele määratud, olnud maksuta, pääle selle pandud väikesed maksud. Ka usk iseendast leidnud rohkem poolehoidu, räägitud rohkem jumalasõnast, luteruse õpetaja Hansen pole suuremat midagi rääkinud.
EKLA, f 199, m 44, 135 (IV-L2) < Paide-Anna khk., Paide l. < Paistu khk., Aidu v. - Hilda Kõrge < Jaan Rebane, 78 a. (1930)

Jutustaja teades pole veneusulisi ümbruskonnas olnud (Kriilevälja).
EKLA, f 199, m 44, 135 (IV-L3) < Paide-Anna khk., Kriilevälja k. - Hilda Kõrge < Leena Sion, 76 a. (1930)

Jutustaja nooremas eas olnud Kirila külas ainult paar veneusulist.
EKLA, f 199, m 44, 135 (IV-B4) < Paide-Anna khk., Kirila k., Uuepiibu t. - Hilda Kõrge < Aleksander Reinmann, 55 a. (1930)

Paide Vene kogudus kõigub 100–150 liikme ümber praegu, see pole kunagi hoogu võtnud. Jutustaja on vähe aega siin [elanud], ei tea lähemalt muud.
EKLA, f 199, m 44, 135 (IV-B5) < Paide-Anna khk., Paide - Hilda Kõrge < Justin Taal, 29 a. (1930)